2021-09-28 13:55:59• hírek • Bede Emőke

Nem jött be a trükk, azonnal fény derült a kongóiak csalási kísérletére

Szeptember 27-én, azaz hétfőn 11 óra 30 perc környékén egy román rendszámú autó gördült be a petei határátkelőhöz. A járművet egy román állampolgárságú férfi vezette, utasként pedig három személy (két nő és egy férfi) ült még a kocsiban.

Az ilyenkor szokásos ellenőrzés során az utasok közül ketten is olyan dokumentumot nyújtottak át, melyet elméletileg a francia hatóságok állítottak ki, harmadik társuk pedig egy, a Kongói Demokratikus Köztársaságban kibocsátott útlevelet és egy portugáliai tartózkodási engedélyt mutatott fel. Mivel a határőrök az átadott úti okmányokat gyanúsnak találták, a három személyt a petei határrendészet székhelyére kísérték, ahol rövid időn belül fény derült a turpisságra. A francia dokumentumok nem azon személyek nevére szóltak, akik át szerettek volna velük kelni a határon, a portugál tartózkodási engedély pedig egyenesen hamis volt.


Alig fél órával később, a határrendészek újabb triót tartóztattak fel a román-magyar határtól alig 150 méterre. Ez alkalommal két férfiról és egy nőről volt szó, akik igazoltatáskor szintén francia személyazonossági okmányokat adtak át. Az egyenruhások őket is bekísérték, s mint kiderült, csupán egyikük útlevele érvényes, a többiek másik papírjaival próbáltak szerencsét.


Nem kell éles eszű detektívnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, ezek az ügyek bizony összefüggnek. A hatfős csoport öt tagja a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett, hatodik társuk pedig egy francia állampolgárságú, de Kongóban született személy. Utóbbi vallomásában azt állította, hogy saját személyazonossági papírjait azért adta "kölcsön" az egyik kongóinak, hogy az illető elhagyhassa vele Romániát. A hat személy egyöntetűen azt nyilatkozta, hogy Franciaországba szerettek volna eljutni.


Egy másik fogás is jutott azonban a hét első napjára, 22 óra körül ugyanis Szatmárnémeti területén tartóztattak fel három afrikai férfit. Az egyenruhások felszólítására semmilyen személyazonosságot igazoló dokumentumot nem tudtak felmutatni, viszont azt állították, hogy mindannyian tunéziai állampolgárok. A triót bekísérték a határrendészet székhelyére, ahol némi vizsgálódás után kiderült, a 27 és 31 év közötti férfiak valóban Tunéziából érkeztek, és az ő célállomásuk is Franciaország lett volna.


A hatóság mindegyik esetben bűnügyi nyomozást indított.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: